In grote gemeenten gaan samenwonende stellen vaker uit elkaar dan in de rest van Nederland. Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS heeft onderzoek gedaan hoeveel stellen die op 1 januari 2014 samenwoonden in een van de 36 grootste gemeentes, een jaar later niet meer samen op dat adres woonden.
Van elke duizend stellen (tussen de 25 en 55 jaar) in grote steden bleken er na twaalf maanden 43 niet meer bij elkaar te wonen. Daarmee is de kans op een breuk er 4,3 procent, waar het landelijk gemiddelde op 3,3 procent ligt.
In Vinexwijken blijven samenwonende stellen juist relatief lang bij elkaar: 2,6 procent van de daar wonende koppels ging in 2014 uit elkaar. Van alle Vinexwijken was de kans op een breuk in de Vinexwijk van Houten het kleinst: 2,3 procent.
Socioloog Frits Spangenberg noemt het ’logisch’ dat relaties in een Vinexwijk minder vaak stranden. „Daar wonen veel startende gezinnen die net een huis hebben gekocht en geld bijeen moeten leggen voor de hypotheek. In Vinexwijken zijn mensen met de toekomst bezig.”
De conclusie van het CBS is opmerkelijk omdat Vinexwijken ook wel ’scheidingsbuurten’ worden genoemd. Relaties zouden er vaker stranden.
Stellen die in een Vinexwijk willen wonen, kunnen de nieuwbouwbuurten Almere Poort en IJburg beter wel vermijden. Daar ligt volgens het CBS het aantal scheidingen juist boven het landelijke gemiddelde.
Hebt u vragen over dit artikel of heeft u het idee dat u te weinig alimentatie ontvangt?
Neem dan vrijblijvend contact met ons kantoor.
Wij zijn te bereiken via het nummer: 088–6780678 of via de chat op www.nlai.nl