vrijdag 23 september 2016

Voorlopig nog geen nieuwe regels partneralimentatie

Een aantal maanden geleden werd er een wetsvoorstel ingediend voor het aanpassen van de regels omtrent de partneralimentatie. De manier van berekenen is niet meer actueel en zal moeten veranderen en daarnaast was het plan de duur partneralimentatie tot maximaal vijf jaar te verkorten. De Raad van State heeft zich over de plannen gebogen en maakt zich zorgen. Volgens De Raad passen de nieuwe plannen niet goed bij de huidige maatschappelijke realiteit. De Raad van State vraagt dan ook aan de initiatiefnemers om hun voorstel opnieuw te bekijken en met een beter voorstel te komen.

“Uit onderzoek blijkt dat vrouwen op het moment van scheiden vaak een grote achterstand op de arbeidsmarkt hebben. Ook na het huwelijk worden de zorgtaken in de meeste gevallen niet gelijk verdeeld en is het nog altijd de moeder die de meeste zorg heeft. De initiatiefnemers gaan er in hun voorstel van uit dat de alimentatiegerechtigde binnen korte tijd na de scheiding weer volledig in het eigen levensonderhoud kan voorzien”, zo zegt de raad. Veel moeders zijn minder gaan werken toen zij kinderen kregen en krijgen niet zomaar hun oude positie op de arbeidsmarkt terug.

De Raad wil schrijnende situaties voorkomen. De Raad heeft de politieke partijen gevraagd hier nog eens goed naar te kijken en daarmee ook extra aandacht te besteden aan de berekeningsmethode.

Hebt u vragen over dit artikel of heeft u het idee dat u te weinig alimentatie ontvangt? Neem dan vrijblijvend contact met ons kantoor. Wij zijn te bereiken via het nummer: 088–6780678 of via de chat op www.nlai.nl